Morfar

Alvar Jonsson
Kampen för pensionärerna, inte minst vad gäller förbättrade villkor vid äldreboenden och inom sjukvården, förde Alvar Jonsson, Lillpite, under många år och på bred front. Inte minst mot de kommunala beslutsfattarna och landstingspolitikerna.
Nu är kampen slut. På söndagen avled Alvar Jonsson hastigt, 91 år gammal, när han som bäst var i färd med att på nytt förnya sitt engagemang för äldrevården. Han var också engagerad i studier kring hur det var förr och hade närmast i april bokat in ett möte Yttersta hembygdsgård.
I samband med hustrun Hjördis sjukdom klev Alvar Jonsson för en tid av engagemangen, för att vara hemma med henne. Hennes bortgång, i maj i fjol, tog honom hårt. För drygt 64 år sedan gifte de sig och han blev far till två döttrar.
Efter en tids sorgearbete, och ett mycket positivt omdöme om det sorgegruppsarbete han deltagit i , beslutade han sig för att åter kliva fram i diskussionerna.
Att se och erfara var en av hans paroller, som han sedan omvandlade till något nyttigt och nödvändigt inte minst inom pensionärsrörelsen. Han såg sedan till att omvandla dessa kunskaper i utvecklingen för en bättre äldrevård. I flera avseenden fick han också i sin kamp se resultat av sina strävanden.
Han var starkt kritisk till vad han kallade "den påbörjade utarmningen av länets sjukvård" och djupt oroad för hur det ska bli med den framtida sjukvården i Norrbotten, både för egen del och för alla andra äldre invånare. Han ville exempelvis inte ha en "storstadssituation" i Piteå och manade politikerna vid flera tillfällen att lyssna till pensionärernas krav.
Inte minst då genom sina uppdrag som vice ordförande i landstingets pensionärsråd, där han var väl insatt i översynen av sjukvården i Norrbotten. Han var även en tid vice ordförande i det kommunala pensionärsrådet.
Under sin tid i såväl PRO:?s distriktsstyrelse, i PRO:s samorganisationen i Pitebygden och i Lillpite PRO samt i hjärt- och lungsjukas förening i Piteå genomfördes politikeruppvaktningar, förhandlingar och möten. Han samlade många anhängare och flaggade kraftfullt för beslutsfattarna om förbättrade villkor, där han tryckte på den oroväckande låga personaltäthet i äldreomsorgen, till skada för de gamla sjuka och vårdpersonalen. Det blev även många dialoger i tidningsspalterna.
I slutet av 1930-talet startade Alvar Jonsson sin musikerkarriär, med Alvar Jonssons kvartett som verkade mellan 1937-1952. Jonsson återkom senare i andra dansorkesterkonstellationer.
Han var även under många år engagerad inom godtemplarrörelsen i Lillpite. När lokalen började användas som biosalong var Alvar Jonsson under många år maskinist.
Han var under många år verksam som elektriker först hos David Hällgren därefter hos Piteå elektriska. Han avrundade sin yrkesverksamma bana som vaktmästare vid badhuset i Öjebyn.
Hans närmaste är två döttrar med familjer samt två systrar.

Från Piteå tidning

Kommentarer

Do it!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Damn great

Trackback
RSS 2.0